Zdroj: Shekel

Minule jsem prozradil, že dvanáctou perlou na našem náhrdelníku bude zbožnost. Chtěli byste být zbožní? Nebo už zbožní jste? A co to vlastně je ta zbožnost?

Na tuto vlastnost nás upozornil apoštol Pavel, když Timoteovi, svému duchovnímu synu, napsal slova, která jsem připomínal v minulém dílu: “Zbožnost, která se spokojí s tím, co má, je už sama velké bohatství. Nic jsme si totiž na svět nepřinesli, a také si nic nemůžeme odnést. Máme-li jídlo a oděv, spokojme se s tím.” (1.Timoteovi 6,6-8) Podle Pavla je zbožnost spolehlivou cestou ke spokojenosti.

Minule jsem slíbil, že se dnes podíváme na vzor zbožného člověka, kterým byl Henoch. V knize Genesis je o něm napsáno: Ve věku šedesáti pěti let zplodil Henoch Metúšelacha. A chodil Henoch s Bohem po zplození Metúšelacha tři sta let a zplodil syny a dcery. Všech dnů Henochových bylo tři sta šedesát pět let. I chodil Henoch s Bohem. A nebylo ho, neboť ho Bůh vzal.” (Genesis 5,21-24)

Henoch podle Bible chodil stále s Bohem. Pro mnohé lidi je to nudná představa. Mají totiž pocit, že se tento muž zavřel někde v ústraní do poustevny, aby ho nikdo nerušil v jeho rozjímání. Tak to ale asi nebylo, protože on při tom chození s Bohem stihl ještě plodit syny a dcery.

Není to zajímavé zjištění? Zbožnost není v konfliktu s manželským životem. Obojí se dá skloubit. Mohu chodit s Bohem a při tom mohu být dobrý manžel nebo dobrá manželka. Zbožný člověk může být i dobrý táta nebo dobrá máma.

Můj táta je vynikající řečník. Rád jsem poslouchal jeho kázání. Jednou jsem do mého sborového společenství pozval svého bratra. Po jeho kázání jsem se loučil s posluchači. “Celý tatínek”, hodnotila jeho projev jedna z odcházejících členek mého sboru.

Zbožný člověk se svým jednáním podobá svému Bohu. Je důkazem pravdivosti slov, která jsou zapsána ve 2.dopisu Korintským 3,18: “Na odhalené tváři nás všech se zrcadlí slavná zář Páně, a tak jsme proměňováni k jeho obrazu ve stále větší slávě – to vše mocí Ducha Páně.”

Mám radost z toho, že se již brzy na vašem náhrdelníku začne třpytit dvanáctá perlička, kterou je právě ZBOŽNOST. Přeji vám, aby každý, kdo vás potká, mohl říci: “Celý táta. Celý Bůh!”

Autor: Vlastík Fürst

Přečtěte si také od autora 12. díl: zde

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

ČRo: Heydrichův syn chce opravit zámek v Panenských Břežanech

Další článek

Heydrichův syn a oprava zámku, kde bydlel jeho otec?