Zdroj: Shekel

Tu zprávu jste asi již zaregistrovali.

Všichni, kdo si poslední léta dobrovolně spořili v Maďarsku v soukromých penzijních fondech, tyto naspořené peníze buď dobrovolně odevzdají do státního průběžného systému, nebo si stát nedobrovolně vezme všechny příspěvky, které jim za ta léta na důchod přispěl a to včetně těch od zaměstnavatele. Navíc by tento „hříšník“ byl vyloučen ze státního důchodového systému úplně.

Volbu tedy nemáte. V kriminálním prostředí se tomu říká vydírání. Pamatuji si, jak levicoví škarohlídové křičeli při úvahách o zavedení si spoření na penzi u soukromých penzijních fondů cosi o riziku investice. Fond zkrachuje a člověk nebude mít nic. Tady ale nezkrachoval žádný soukromý fond, tady krachuje stát. Nejhorší je, že to co Maďaři takhle zabaví nepůjde na budoucí penze, ale půjde pouze na zazáplatování již existujícího deficitu státního rozpočtu. Jinými slovy ty peníze se nebudou projídat, ty už jsou prožrané.

O současné krizi hospodaření jednotlivých států v Evropě si můžeme zdůvodnění vyslovit jaké chceme. Například bývalá štika v hospodářském růstu – Irsko – je dnes nad propastí. Vinou je veliká úvěrová expanze díky Euru, které mělo nízké úrokové sazby neodpovídající realitě růstu irského hospodářství.

Řecko si zase přeplácelo státní zaměstnance. Euro tomu hodně napomohlo. A tak bychom mohli pokračovat.

Ano, Euro může za hodně. Ale prapůvodní příčinou všech problémů je schodkové hospodaření, nebo velká úvěrová expanze, tedy život na dluh. Existence Eura je v těchto zemích už jen katalyzátorem problémů. Navíc Maďarsko žádné Euro nemá. Neobstojí argument, že jsou země, kde je vnitřní zadluženost i 100% HDP a vede se jim dobře. Jednou na ně taky dojde a  je jen neznámou otázkou, co bude tím katalyzátorem.

A je proto potřeba opakovat stále dokola, že schodkové hospodaření a žití na dluh je zločin. Možná že to současná politická generace přečká a „slíznou“ to až následníci. Ale kdokoliv propaguje a obhajuje schodkové rozpočty, měl by být obžalován z trestného činu. A voliči, kteří na to skáčou, jsou buď sobci kteří myslí jen na sebe a na teď, nebo hlupáci, nebo jen  závistivci, kteří nic nemají, jich se to (teď) netýká a dál než na špičku nosu si nevidí. Ale v budoucnu to odskáčou nejhůř, bohatí už mají nemovitosti a jiná aktiva.

Autor: Tomáš Flaška

Přečtěte si také od autora: Tady se Vodafone přepočítal

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Interview s Radkou Denemarkovou

Další článek

Argentina a Uruguay po Brazílii jednostranně uznají Palestinu