Kuchař Yotam Ottolenghi je milovníkům vaření asi známý. Natočil několik kulinářských show. Třeba Jeruzalém na talíři či Středomořská kuchyně s Yotamem Ottolenghi. Píše slavný blog o vaření, vlastní několik vyhlášených restaurací. A v češtině poprvé vychází i jeho knižní kuchařka. S lákavým názvem. Hojnost.
Yotam Ottolengi
Narodil se v Izraeli. V Jeruzalémě. Tady taky prožil své dětství a studijní léta. Navštěvoval univerzitu v Tel Avivu. Studoval žurnalistiku a už během studií pracoval v redakci Haaretz, což je jeden z nejznámějších izraelských deníků. Doktorát se rozhodl dodělat ve Velké Británii. Mezi tím se ale stavil na pár měsíců v Amsterodamu a tam se to všechno trochu zamotalo. Yotam se v Holandsku přihlásil na šestiměsíční kuchařský kurz a ten obrátil jeho život vzhůru nohama. Talent se projevil a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Dnes žije Yotam Ottolenghi ve Velké Británii. Je majitelem několika restaurací, píše velmi slavný blog o vaření a je dražitelem mnoha ocenění. A to nejen za vaření. Jelikož se věnuje taky designu, zařizuje stylově i svoje restaurace, bistra a lahůdkárny. I za to se mu dostává jedné pochvaly za druhou. Zdárně se mu daří propojovat recepty z židovské i arabské kuchyně. Tradiční syrské či libanonské pochoutky umně přibližuje západním strávníkům.
Vegetariáni, to chcete!
Recepty světoznámého kuchaře jsou proslulé hlavně pro absenci masa. Jsou většinou ze zeleniny. Podle autora by mělo být na stole maso spíše při slavnostních příležitostech. Na běžné dny stačí zelenina. A že ji umí připravit! Na mnoho způsobů. Je pověstný tím, že už nejednoho milovníka masa přesvědčil, že ryze zeleninové pokrmy můžou být plnohodnotným a sytým jídlem.
Ale nebojte, žádný odpůrce steaků to není. Mnoho jeho receptů je masových, ale ty zeleninové převažují.
Jeho poslední kuchařka s názvem Plenty, vyšla už v roce 2011. A na konci listopadu konečně vyšla i v češtině.
Blog Yotama Ottolenghi a spoustu zajímavých receptů najdete zde http://www.ottolenghi.co.uk
Kuchařku můžete objednávat na mnoha webových portálech. Tady najdete i ukázky receptů!
Žádný komentář