Zdroj: rozhlas.cz

V druhé polovině ledna by mohl do Prahy přijet nový americký velvyslanec pro Českou republiku Norman Eisen.

Vyplývá to z informací diplomatických zdrojů ČTK v Praze. Oficiálně je datum velvyslancova příjezdu neznámé. Eisen byl totiž na sklonku loňského roku jmenován přímo americkým prezidentem Barackem Obamou bez souhlasu senátu. Tam se totiž schvalování kandidatury zadrhlo.

Přímé jmenování má však omezenou platnost, kontrétně jeden rok. Poté může může senát kandidáta ve funkci potvrdit a prodloužit tak jeho působení ve funkci. I tak bylo jmenování Eisena, který dříve pracoval jako Obamův poradce pro etiku, uvítáno českou diplomacií. Téměř dvouroční absence šéfa americké mise v Praze totiž vyvolávala neskrývaný podiv.

Eisen nyní musí prezidentu Václavu Klausovi předat pověřovací listiny. To je součástí tradičního postupu při příchodu nových velvyslaců. Hostitelské země také vyslovují souhlas s diplomatickou misí a následně udělují takzvaný agrément. V případě České republiky se neočekává, že by s tím byl problém.

Posledním americkým velvyslancem u nás byl Richard Graber, který skončil s odchodem George Bushe z prezidentské funkce. Nyní je u nás nejvýše postaveným diplomatem na americkém zastupitelském uřadu v Praze chargé d’affaires Joe Pennington.

Norman Eisen má kořeny v bývalém Československu. Narodila se zde jeho matka. Otec pocházel z Polska. Oba rodiče přežili holokaust. Eisen byl doposud velmi blízkým spolupracovníkem Baracka Obami a očekávalo se, že jeho schválení v senátu proběhne bez komplikací. Obama ho jako možného velvyslance zmiňoval již při své návštěvě Prahy loni v dubnu, kdy přijel podepsat odzbrojovací smlouvu s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Podle Václava Klause byl Eisen členem Obamovy delegace.

Eisenova kandidatura se však zdržela kvůli podezření, že se nezachoval příliš eticky při předloňském odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval prezidentovy spolupracovníky.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Izrael požádal oficiálně Obamu o milost pro špiona Pollarda

Další článek

Netanjahua musela před rozlícenými Izraelci chránit stráž