Zdroj: czechmatediary.com

Film režiséra Petra Nikolaeva Lidice, který natočil podle scénáře Zdeňka Mahlera, se už koncem října objeví na DVD.

Od začátku června, kdy měl premiéru, ho v kinech zhlédlo na 450.000 diváků. Podle mluvčí projektu Johany Turnerové budou první výlisky poslány do Izraele a Japonska.

“Za krátkou dobu od premiéry stačil tento snímek oslovit i zahraniční diváky. Na DVD si ho osobně vyžádal izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když tento film během srpna a září absolvoval turné po Izraeli a besedy s tvůrci. Druhý poputuje do rukou ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, jenž DVD předá jako oficiální dar při své návštěvě do Japonska tamnímu ministru zahraničí,” uvedla Turnerová.

Tím však zahraniční “mise” filmu Lidice nekončí. Snímek vybrala Rada Evropské filmové akademie (EFA) do 24. ročníku soutěže Evropských filmových cen, které jsou evropskou obdobou Oscarů. Jejich vítěz bude vyhlášen 3. prosince v Berlíně. Začátkem listopadu budou Lidice uvedeny na filmovém festivalu v Seville.

Přestože jde o mimořádnou filmovou látku, byla cesta k první klapce trnitá. Nejprve se marně sháněly peníze na realizaci, potom onemocněla Alice Nellis, která měla původně být režisérkou. Penězi pak přispěla česká města, sponzoři i jednotliví dárci, režie se ujal Nikolaev. Rozpočet snímku činil téměř 70 milionů korun. Kameramanem byl Mexičan Antonio Riestra (Normal, Amores Perros, Frida), hráli v něm i herci z Polska a z Německa.

Scénář kombinuje tři příběhy odehrávající se na pozadí tragického vypálení Lidic 10. června 1942. První je o nešťastné rodině, ve které otec v hádce neúmyslně zabije svého syna a je za to odsouzen. Pobytem ve vězení si paradoxně zachrání život, protože unikne osudu a jako jediný muž z vesnice přežije. Druhý je příběh dopisu, jenž se stal záminkou pro tuto nacistickou operaci, ač ve skutečnosti šlo o lež maskující nevěru. Třetí příběh je o strachu, osobní zodpovědnosti a o tom, zda je opravdovou výhrou přežít za cenu ztráty důstojnosti a cti.

DVD Lidice kromě filmu nabídne i klasické bonusy (rozhovory s tvůrci, fotogalerie, trailery) a CD se skladbami inspirovanými filmem, které vyšlo letos na jaře. Zpívají na něm například Lucie Bílá, Aneta Langerová, Xindl X a skupina Divokej Bill. Soundtrack vznikl pod vedením Michala Hrůzy, který napsal filmovou hudbu a spolupracoval s britským zpěvákem a skladatelem Jamesem Harriesem. Hlavní role v tomto snímku ztvárnili Karel Roden, Zuzana Fialová, Roman Luknár, Zuzana Bydžovská a Veronika Kubařová. Více informací zájemci naleznou na internetové adrese www.filmlidice.cz.

Praha 29. září (ČTK)

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Palestinci prý už mají v RB OSN pro žádost o stát osm hlasů

Další článek

Za zpochybňování holokaustu na webu potvrdil soud podmíněný trest