Zdroj: publicumcommodum.cz

Nadcházející 70. výročí holokaustu a 110. výročí narození Milady Horákové chce společně připomenout občanské sdružení Publicum commodum.

Společně proto, že lidé, kteří se zapojili do odboje proti německému nacismu nebo z rasových důvodů prošli koncentračními tábory, velmi často po komunistickém převratu v únoru 1948 skončili v komunistických lágrech, řekla na dnešní tiskové konferenci představitelka hnutí Jaroslava Janderová.

Za symbolický začátek holokaustu považuje hnutí 24. listopad 1941, kdy z Prahy odjel první transport 342 mladých mužů, takzvané komando výstavby, do staré vojenské pevnosti Terezína, kterou nacisté přeměnili v přestupnou stanici před odjezdem do Osvětimi a jiných vyhlazovacích táborů. Po nich následovala naprostá většina protektorátních Židů. Jen z Prahy bylo deportováno na 74.000Židů, uvádí občanské sdružení.

Národnědemokratická politička Horáková (1901 až 1950) se účastnila protinacistického odboje. Prokurátor jí navrhoval trest smrti, ale nakonec byla odsouzena k osmi letům káznice. Po komunistickém převratu v roce 1948 byla ve vykonstruovaném procesu odsouzena a popravena za údajné spiknutí a velezradu. Byla jedinou ženou popravenou při politických procesech v 50. letech. Pro svou neústupnost během soudního řízení se stala symbolem odporu proti komunistické diktatuře.

Hnutí Publicum Commodum pořádá vzpomínkové odpoledne 26. října na počátky holokaustu a 21. listopadu na Miladu Horákovou v Městské knihovně v Praze. V listopadu bude v budově pražského magistrátu otevřena výstava Ztracení sousedé.

Dnes hnutí Publicum commodum spolu s autorem Rudolfem Roubíčkem (1926) pokřtilo jeho knihu vzpomínek na věznění v nacistických koncentračních táborech nazvanou Přežít tohle peklo stůj co stůj!!! Je to autorova prvotina, kterou původně psal pro svou rodinu.

Praha 25. října (ČTK)

1 Komentář

  1. 27.10.2011 – 29 Tishri 5772 v 15:12 — Odpovědět

    Reportáž ze vzpomínkové akce “Holocaust, šílený produkt moderního věku” včetně fotogalerie a záznamu TV Praha 1 naleznete na webu Městské části Praha 1 http://www.praha1.cz/cps/odbory-a-oddeleni-15817.html

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Kde se stala chyba…?

Další článek

Merkelová se prý rozzlobila na Izrael a nechce mu prodat ponorku