Zdroj: zpravy.idnes.cz

Obdivovatelé spisovatele Arnošta Lustiga, který zemřel letos v únoru, si jeho památku mohou připomenout novou knihou vzpomínek i dokumentárním filmem, který se dnes premiérově představí pražským divákům.

Oba tituly se věnují Lustigově literární tvorbě i pohnutému životnímu osudu.

Na významného spisovatele v nejnovější knize vzpomíná publicistka a spisovatelka Dana Emingerová. V titulu s názvem Živel Lustig autorka zachycuje zejména atmosféru Lustigových oblíbených literárních seminářů tvůrčího psaní. Knihu dnes večer pokřtí v Divadle Dobeška řada hostů, včetně Lustigovy sestry Hany Hnátové.

Památku autora Démantů noci či Modlitby pro Kateřinu Horovitzovou připomene také filmový dokument Devět životů. Snímek vyrobila produkce Diamant film Praha.

Režie zhruba hodinového dokumentu se ujali Kristina Pavelková s Ivo Pavelkem. Na literáta a publicistu vzpomínají například jeho sestra, pamětníci nacistické genocidy židů Marta Kottová a Jiří Justic, spisovatel a publicista Zdeněk Mahler, novinář a spisovatel Karel Hvížďala či herečka Květa Fialová.

Premiéra filmu Devět životů se koná večer v pražském kině Lucerna.

Praha 8. listopadu (ČTK)

1 Komentář

  1. stern
    8.11.2011 – 11 Heshvan 5772 v 17:39 — Odpovědět

    …byl to veliký spisovatel…rád jsem jeho knihy četl…shalom

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Quo vadis – recenze ?

Další článek

Halevi, charedim a konfliktní linie izraelské společnosti