Zdroj: aktualne.centrum.cz

Z Izraele může být dvounárodnostní stát. Jako důsledek případné absence dohody s Palestinci na jejich vlastním státě to předpokládá  nový vůdce parlamentní opozice Šaul Mofaz.

“Největší hrozbou pro nás je to, že přijdeme o svou židovskou většinu a že se Izrael stane státem dvou národů. Čas je proti nám. Dvounárodnostní stát, který přenecháme svým dětem, mi opravdu v noci nedává spát,” řekl Mofaz v jednom z  rozhovorů poskytnutých po březnových volbách v opoziční straně Kadima (Vpřed).

Mofaz, který pochází z Íránu, má za to, že by Izrael měla co nejdříve obnovit mírová jednání s Palestinci.

I palestinská strana ztrácí zájem o dlouhodobě  stagnující mírové rozhovory. Bývalý palestinský premiér Ahmad Kurája tvrdí, že Palestinci by mohli přistoupit na myšlenku společného státu s Izraelci. Tento stát by zahrnoval dnešní Izrael i pásmo Gazy a západní břeh Jordánu. Jeho součástí by tedy byla i dvě území,  která podle dosavadních jednání měla sloužit vzniku samostatné Palestiny.

Nové návrhy uvažují o tom, že ve společném státě by  obě etnika a náboženské skupiny měly stejná práva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si však klade za podmínku, aby Palestinci během mírových jednání uznali Izrael jako židovský stát. Tento požadavek však Palestinci interpretují jako zmenožnění jednání o návratu uprchlíků. Po jejich návratu do dnešního Izraele by se totiž počet palestinského obyvatelstva mohla vyrovnat počtu obyvatelstva židovského. V dnešním osmimilionovém státě Izrael jsou čtyři pětiny obyvatel židovského původu.

Palestinci nesouhlasí s rozšiřováním židovských osad na západním břehu Jordánu. Již nyní v osadách žije 300.000 osob.  Izraelci tím “zabíjejí řešení v podobě dvou států. Pokud se jim to podaří, existují jiné možnosti. Jeden společný stát je jednou z nich,” řekl Kurája.

(redakce Shekel.cz)

2 Komentářů

  1. ivaf
    25.4.2012 – 3 Iyyar 5772 v 10:53 — Odpovědět

    ale to se mi velice nelíbí

    0
    0
  2. Antonín Blažek
    25.4.2012 – 3 Iyyar 5772 v 18:13 — Odpovědět

    Před časem jsem slyšel jsem názor jednoho židovského rabína, že Izrael, jako stát, neměl vůbec vzniknout. Nevím jak velká komunita Izraelců tento názor zastává. Možná je ale i ta možnost, že Palestinci skutečně porazí Židy, v jejich zemi pomoci ženského klínu, tak jak tvrdil Arafat.
    PF 2012 přejí Mayové

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Statistická ošidnost

Další článek

Švýcaři omezí pracovní povolení