Zdroj: free.fr

Francie a Británie předvolává izraelské velvyslance, Daniela Tauba a Yossiho Gala, k rozhovorům o plánované výstavbě tří tisíc bytových jednotek pro osadníky ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu.Médii dnes proběhla také zpráva, že Británie a Francie mají v úmyslu odvolat své velvyslance z Izraele; tuto informaci nicméně ministerstva zahraničních věcí zmíněných zemí nepotvrdila. Francouzské Ministerstvo uvedlo, že v této chvíli Francie “zkoumá možnosti, jak dát najevo nesouhlas.”

Izraelské rozhodnutí přikročit k výstavbě v klíčové oblasti na východ od Jeruzaléma, zvané E1, vyvolalo diplomatické protesty ze strany Washingtonu i Bruselu. Ban Ki-Moon, šéf OSN, tento plán označil za “takřka smrtelnou ránu” mírovému řešení konfliktu.
Palestinci se proti výstavbě v E1 důrazně staví, jelikož tento projekt by prakticky rozdělil okupovaný Západní břeh na dvě části, odřízl ho od Jeruzaléma a ztížil možnost vytvoření samostatného palestinského státu.

Podle tiskového mluvčího OSN je “osadnictví podle mezinárodního zákona ilegální”.

Josh Lockman, profesor mezinárodního práva na jihokalifornské univerzitě soudí, že reakce Izraele na nový status Palestiny v OSN zpochybňuje opravdovost jeho úmyslů ohledně vytvoření dvou států. Redaktorům Al Jazeery v pondělí řekl, že “/Ohlášený plán Izraele/ vzbudí pohoršení nejen v klíčových zemích oblasti jako jsou Egypt, Turecko a Katar, které se snažily pomoci udržet křehké příměří mezi Hamásem a Tel Avivem, ale bude odsouzen i Evropskou unií a Spojenými státy.”

Autor: redakce Shekel.cz
zdroj: Al Jazeera

1 Komentář

  1. Erich
    3.12.2012 – 19 Kislev 5773 v 18:04 — Odpovědět

    mapa:

    http://seamzone.mod.gov.il/Pages/ENG/map_eng.htm

    Rozdělení palestinských obsazených území na zóny A, B, C se datuje právě k podepsání Dohod z Osla.
    Zóna A pak znamená území pod plnou palestinskou samosprávou, zóna B území pod palestinskou civilní správou a pod izraelskou bezpečnostní správou, zóna C pod plnou izraelskou správou.

    tp://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4193978,00.html

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Zmizelí sousedé

Další článek

Další vykuk na trhu, tentokrát UPC