Zdroj: tyden.cz

Hru Tadeusze Slobodzianka, inspirovanou masakrem v Jedwabném z roku 1941, nyní uvádí pražské Divadlo komedie.Autor hru Nasza klasa zveřejnil poprvé v roce 2008. Získal za ni polskou literární cenu Nike.

Světová premiéra hry se uskutečnila roku 2009 v Londýně, na divadelních prknech v Polsku byla inscenace představena v říjnu 2010.
Osudy deseti spolužáků židovského i nežidovského původu zasazuje Slobodzianek do dějinných událostí od třicátých let do současnosti. Konec poklidnému životu spolužáků učinil rok 1939, kdy sovětská okupace přináší zatýkání a mizení lidí. O dva roky později přicházejí noví, němečtí okupanti, na místě rudých praporů se obejvují hákové kříže a Poláci brutálně likvidují své židovské spoluobčany.

Autor hry své postavy nesoudí, nechává je žít (a dožívat) jejich náročné osudy a v závěru hry jim ještě poskytuje možnost zhodnotit vlastní činy.

Hru, přeloženou Evou Bergerovou a Renatou Putzlacher, režíroval Jan Novotný a premiéru u nás měla na konci prosince loňského roku. Divadlo Komedie ji uvede ještě 11.1., 14.1. a 26.1.2013, vždy v 19.30.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: Divadlo Komedie

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

"Souhlaste, nebo odejdětě!" říká Amirdor velvyslancům

Další článek

Klaus uklízel – a uklidil. Definitivně a pořádně.