Zdroj: wikipedia.org

Muslimův rok má 12 měsíců, stejně jako ten nemuslimův, ale na rozdíl od toho nemuslimského je lunární a na rozdíl od nemuslimského má 354-355 dní.

Muslimský letopočet začíná dnem, kdy prorok Muhammad odešel se svými druhy z Mekky do Medíny (dříve Jathrib). Bylo to v roce 622 našeho letopočtu.

„Zajisté počet měsíců u Boha je dvanáct měsíců, stanovený v Knize Boží v den, kdy stvořil nebesa a zemi. A z nich jsou čtyři měsíce posvátné, a to je náboženství neměnitelné.“

Prvním měsícem muslimova kalendáře je posvátný měsíc Muharram.

Začátek roku se nijak zvlášť neslaví, nebo lépe řečeno, neměl by se slavit, i když “výjimky” samozřejmě existují.

Desátého stejného měsíce je tzv. den Ashura, kdy je doporučeno se postit. Tento den je připomínkou záchrany Mojžíše a jeho lidu z rukou faraona.

Pro šíitskou skupinu muslimů je „krvavou, truchlící a sebetrýznějící“ vzpomínkou na mučednickou smrt Muhammadova vnuka Husayna ibn Iliho.

Poté následuje měsíc Safar, kdy je relativní náboženský klid, který je možné si spestřit nějakým tím dobrovolným půstem, který je ostatně doporučován v průběhu celého roku.

Dvanáctého, následujícího měsíce, Rabí’al-awal se prý narodil Muhammad. Oslavy jeho narozenin nemají žádné podložení v samotném islámu, nicméně tato praktika je dost často mezi muslimy viděna.

Měsíc Rabí’ath-thání, Džumudá l-úla a Džumáda l-achira jsou dalšími „nábožensky nezajímavými“ měsíci, kdy není vyžadováno žádného zvláštního chování.

V měsíci  Radžab, konkrétně 27. se měla odehrát pověstná Noční cesta Proroka a jeho vystoupání na nebesa, kde prý byla muslimům určena podoba a četnost modlitby.

Měsíc  Ša’ban, je měsícem, kdy je opět doporučován půst. Můžeme je vzít, jako jakýsi trénink pro následující postí měsíc.

Posel Alláhův, mír a Boží požehnání s ním, se postil, až jsme si mysleli, že nikdy nepřeruší půst. Nikdy jsem Alláhova posla neviděla postit se celý měsíc, mimo Ramadán, nikdy jsem jej neviděla postit se více, než v Ša’banu.

Asi nejvíce lidmi známý měsíc Ramadán je měsícem půstu a větší náboženské angažovanosti.

V lichých nocích poslední třetiny tohoto měsíce lze najít Noc úradku (lajletu l-kadr), kdy jsou doporučovány intenzivní noční modlitby a kdy někteří muslimové tráví čas v mešitě a věnují se “božským” záležitostem.

Ukončení Ramadánu a přehoupnutí do měsíce Šawal je ve znamení třídenního velkého svátku Íd l-fitr. Muslimové se scházejí v mešitě na zvláštní modlitbu, navštěvují se a jedí různé dobrůtky a rozdávají dárečky.

Do sváteční modlitby je také povinnost uhradit sadakatu l–fitr, zvláštní druh zakátu dávaný k příležitosti tohoto svátku potřebným.

I tento měsíc je ale ve znamení půstu, tentokrát ale dobrovolného a pouze šestidenního.

Po náročnějším období následuje „odpočinkový“ měsíc Dhú l-ka’da. Náročnější může být pro ty šťastlivce, kteří si plánují splnit poutní náboženskou povinnost o pár dnů později.

Poslední poutní měsíc Dhú l-hidždža, kdy se muslimové houfně ženou do Mekky.

Těsně před vypuknutím svátku desátého dne, přichází dne devátého Den Arafa, významný den, kdy si, dle slov Proroka, doporučeným držením půstu  člověk může odčinit až 2 roky hříchů.

Po půstu následuje svátek oběti Íd l-adhá se speciální modlitbou a obětování (nejčastěji) ovce.

Muslimové by měli znát tento islámský kalendář, měli by jej dodržovat a nenahrazovat jej kalendářem gregoriánským či jiným. Tak zní teorie.

Což nábožensky sice je možné dodržet, ale v obyčejném životě je to velmi nepraktické. No uznejte, tvrdit v práci, že si dovolenou beru prvních deset dnů Šawalu…

28 Safar 1434/ 10. ledna 2013

Autorka: Lenka Berrouche

19 Komentářů

  1. Karel79
    11.1.2013 – 29 Tevet 5773 v 08:53 — Odpovědět

    Lenko, díky za seminář. Bohužel vnucujete informace, přestože nemáte jasno, zdali o ně vůbec někdo stojí. Dle mého soudu si podobné vyhlášky čtěte v mešitě a neobtěžujte svoje okolí.

    0
    0
  2. Antonín Blažek
    11.1.2013 – 29 Tevet 5773 v 11:26 — Odpovědět

    Celkem by mě zajímalo na která den, měsíc a rok připadá počátek a “Nový” rok muslimského kalendáře v našem letopočtu.
    A pak jsem možná dobře nepochopil úvodní informaci
    “Muslimův rok má 12 měsíců, stejně jako ten nemuslimův, ale na rozdíl od toho nemuslimského je lunární a na rozdíl od nemuslimského má 354-355 dní”.
    K těm 354-355 dnům se při počteno co? Prvních deset dnů Šawalu? Nebo se začátek muslimského roku plynule posouvá posouvá o deset kalendářních dnu oproti našemu letopočtu?
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    0
  3. 11.1.2013 – 29 Tevet 5773 v 12:32 — Odpovědět

    Ad 2 – ano, muslimský rok se oproti gregoriánskému kalendáři každoročně posouvá. Právě odtud plynou debaty o rozdílné délce půstu v našich zeměpisných šířkách během ramadánu (od rozbřesku do západu slunce), když tento vyjde tu na prosinec, tu na červenec…

    Ad 1 – To je zvláštní připomínka – přece, když zrovna o tento článek nestojíte, nemusíte klikat na jeho titulek a tím pádem se na Vaší obrazovce příslušný text vůbec neotevře. Nebo Vám tyto stránky fungují nějak jinak?

    0
    0
  4. Karel79
    11.1.2013 – 29 Tevet 5773 v 23:14 — Odpovědět

    Ad KS: fungují stejně jako ostatním. Ale vadí mi, že existuje kanál, kterým se neustále hrne islámská propaganda do státu, který pořád považuji za svůj a v němž nechci zavádět islámské pořádky. Tudíž: aktivně se proti této propagandě stavím a budu i nadále.

    0
    0
  5. Kamil Pikal
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 02:50 — Odpovědět

    Karel79: v čem vám ten článek přijde propagandistický? Mně to přijde jako běžný (možná malinko suchý) informativní text. Vy byste o islámu pro jistotu ani neinformoval, nebo proti čemu se tady aktivně stavíte?

    0
    0
  6. Karel79
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 07:20 — Odpovědět

    Pane Kamile Pikale, žádný článek, informace, beseda neb publikace tvořené a prezentovaní muslimy v cizině nejsou jen samy o sobě informace. Islám je agresivní politická ideologie zaštiťující se Koránem. Jejím cílem je ovládntí světa a nastolení svého netolerantního brutálního systému nerovnosti lidí, otupělé poslušnosti náboženským postulátům, drakonickým trestům apod. Takže já vidím v každém projevu muslimů – a o to více našich konvertitů – snahu o podporu šíření islámu. Pokud je někdo naivní a v těchto souvislostech se neorientuje, je to špatné. Pokud si přečtete názory pánů Větrovce nebo Sáňky, zjistíte, o čem mluvím. A projevy Lenky Berrouche jsou jen mírnější forma téhož, oděná do sametu.

    0
    0
  7. Karel79
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 07:23 — Odpovědět

    A teď zjišťuji, že můj příspěvek byl zakryt příspěvkovým okénkem. Doufám, že nejde o cenzuru-

    0
    0
  8. Karel79
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 07:29 — Odpovědět

    Pane Kamile Pikale, žádná publikace prezentovaná muslimy není jen informace sama o sobě. Islám je agresivní ideologie, která se zaštiťuje Koránem Jejím cílem je ovládnutí světa, zavedení systému brutální vlády duchovních, brutálních trestů, nerovnosti mezi lidmi a tupou poslušnost náboženské liteře. Proto ve mě vzbuzují silnou nedůvěru, zejména od islámkých konvertitů. Přečtěte si názory pana Větrovce nebo pana Sáňky a zjistíte, o čem mluvím. A projevy Lenky Berrouche jsoz jen mírnější forma téhož, oděná do sametu.

    0
    0
  9. dada
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 14:47 — Odpovědět

    Karle79, já si troufnu nesouhlasit, já jsem naopak docela ráda, že jsem se díky shekelu mohla trochu obeznámit s tím, co obnáší islám, popravdě řečeno by mě to jinak asi ani nezajímalo.
    I takové informativní články o kalendáři můžou dát prostor k diskuzi. Zajímala jsem se třeba (inspirována místním článkem) o vztah muslimů k slavení Vánoc a zjistila jsem, že to není až taková prdel, jak to tady vyznělo:
    http://www.al-islam.cz/rok-2011/nemuslimske-svatky-a-novoty-ve-vire.html
    Podle tohoto kázání muslim nemá na něco takového právo a navíc nemá právo řídit se tím, jak to cítí ve svém srdci, ale musí se podrobit tomu, jak to dělal Mohamed. Pokud tedy toto opravdu učí islám (a není to jen ojedinělý názor pražského kazatele), pak jsem velice ráda, že jsem to zjistila zavčas. A můžeme na dané téma podiskutovat.

    0
    0
  10. Kamil Pikal
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 18:01 — Odpovědět

    Karel79: souhlasím s vámi, že muslimové se v Evropě pokoušejí o misii. Názorxy pana Větrovce znám a věřte mi, že šíření něčeho podobného bych si rozhodně nepřál (na druhou stranu nemám pocit, že by islám stál a padal s osobou a názory Lukáše Větrovce, dokonce si myslím, že drtivá většina muslimů na světě o tom pánovi v životě neslyšela).

    Pokud ale chceme zjistit, co je islám, zjistíme to vždycky nejlíp z muslimských zdrojů (samozřejmě ideálně z těch určených samotným muslimům). A mimochodem, pokud budete zahánět muslimy do katakomb, nejsem si jist, jestli si úplně pomůžete, už jednou to nevyšlo.

    A dodal bych, že článek, který neobsahuje žádné nepravdivé informace a není nijak manipulativní nepokládám za propagandu, a to i kdyby skutečně záměrem jeho vzniku bylo šířit islám.

    0
    0
  11. Antonín Blažek
    13.1.2013 – 2 Shevat 5773 v 22:39 — Odpovědět

    ad9)dada Pěkné kázání. Některá kázání křesťanských kazatelů jsou, v porovnáním s uvedeným odkazem, mnohem tvrdší. Od muslimů nikomu nic nehrozí. Muslimů je v Evropě málo a mají, na rozdíl od Číňanů, menší ekonomickou moc. Nejsou zatím schopni ani táhnout za provaz jedním směrem, Furt se perou mezi sebou.
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    0
  12. dada
    14.1.2013 – 3 Shevat 5773 v 09:17 — Odpovědět

    Antoníne, možná už jste si všiml, že jsem proti vymývání mozku všeho druhu, toho s křesťanským hávem nevyjímaje. Vstupní formulka – vypnout vlastní úsudek, neb naše srdce je zrádné, přestat spoléhat na vlastní svědomí a úsudek, nechat to na někom povolanějším – začátek katastrofy, křesťanské nevyjímaje. Tím hůř, že se k něčemu takovému křesťané uchylují, když v základu jejich učení nic takového není.
    Od lidí, kteří nabádají k vypnutí vlastního myšlení, respektive k jeho nekritickému podřizování se, vždycky něco hrozí. V jakém rozsahu, to nebudu hodnotit. I kdyby šlo o jediného ubožáka, který jim má padnout do ruk, vždycky stojí za to ho varovat. Já bych tedy pastýřské vedení tím člověkem z pražské mešity nikomu nedoporučila.

    0
    0
  13. dada
    14.1.2013 – 3 Shevat 5773 v 09:22 — Odpovědět

    Ale zajímal by mě názor zdejších muslimů (muslimek) na toho kazatele.

    0
    0
  14. Erich
    14.1.2013 – 3 Shevat 5773 v 12:32 — Odpovědět

    ad 8. Karle79 Tak tvé zjihlé srdénko se bojí mentální indoktrinace, ovládnutí světa agresivní ideologií, zavedení systému brutální vlády, brutálních trestů a vyžadování tupé poslušnosti? Já taky Karle79, já taky.

    Pak by mne ale zajímalo, jak by jsi okomentoval tento rozhovor Židovky s muslimem:

    http://www.blisty.cz/art/66884.html

    http://www.democracynow.org/2013/1/8/exclusive_as_gitmo_turns_11_al

    Není, její sdělení, dané právě obsahem toho co publikuje, náhodou ještě podvratnější, než takové články od “Berušky” Je podle tedy tebe lepší něco tak ošklivého raději nečíst? A blaženě nevědět?

    Neboj, s takovouto mocenskou mašinérií za zády (velice zajímavá představa, že?) snad nelze ten civilizační střet prohrát. Navíc je v Americe ještě spousta lidí, kteří by neváhali preventivně použít jaderné zbraně – Otík, ten by neváhal ani minutku, krásně nám to tady vysvětluje :

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/blizky-vychod-nezavidenihodne-starosti-fd4-/p_zahranici.asp?c=A130108_235120_p_zahranici_wag

    0
    0
  15. Antonín Blažek
    15.1.2013 – 4 Shevat 5773 v 07:01 — Odpovědět

    ad12)dada Konvertovat na islám se mi jeví v naších končinách dosti problematické. Každý kdo to učiní se dostává do obdobné pozice jako eskymák který se rozhodl přestěhoval na Saharu, chtěl si tam postavit sněhové iglů, projíždět se na kajaku, lovit velryby, lední medvědy nebo tuleně.
    Za zlatých časů socialismu měli lidé problémy při konvertování do některých protestanských křesťanských církví. Svědci Jehovovi odmítali vzít do ruky zbraň. Proto museli strávit třeba deset života prací na šachtě. Adventisté, po té co prokázali loajalitu s režimem, naopak žádné problémy se světěním soboty neměli.
    Dnes je situace docela jiná. Náboženské přesvědčení v podstatě nikoho nezajímá. Muslim, žid i adventista maká jako šroub, i ve dnech kdy jim to jeho víra zakazuje, aby nepřišel o kus žvance a otrockou práci k jeho získání potřebnou. Křesťané světící neděli se chovají obdobně. Aby toho nebylo dost tak do této prožívané mizerie na ně z kazatelny řve kazatel tu svou pravdu nediskutovatelnou pravdu o spasení. Ani se nedivím lidem, žijícím v minulosti, když si mnohokráte posteskli nad “slastmi” prožívaného života a dodávali: “Císař pán je daleko a Bůh, ten je vysoko”
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    0
  16. dada
    15.1.2013 – 4 Shevat 5773 v 11:03 — Odpovědět

    Antoníne, já si taky myslím, že islám u nás silou svých myšlenek či krásou svého učení příliš neprorazí. Jen se obávám, že islám si takové ambice ani neklade, že podle něj člověku nepřináleží hodnotit alláhovy myšlenky skrze proroka předané, že se jim má jen podrobit (tak jsem to tedy ze zatím přečtených materiálů pochopila, ráda vyslechnu pohled samotných muslimů).
    Takže šíření islámu se pravděpodobně děje na jiných principech, než lákání lidí do mešit, jak to dělají naše církve. Možná muslimové v evropských zemích, kde je jejich menšina už značně rozrostlá, se jako takoví eskymáci zase necítí. Vzhledem k našemu členství v EU se nedá až tak vyloučit, že se tu se svými kajaky ve velkém taky vylodí. Takže je zde jistá pravděpodobnost, že s islámem budeme mít co do činění chtě nechtě, a asi je dobré se na to připravit.
    K tomu, co píšete nakonec – myslím, že byly doby, kdy se lidem žilo podstatně hůř než nám dnes, a na jejich víře jim záleželo, bylo to jejich ctí a hrdostí. Když mrknete do Bible, nikdo to neměl zrovna jednoduché.

    0
    0
  17. Antonín Blažek
    15.1.2013 – 4 Shevat 5773 v 20:18 — Odpovědět

    ad16)dada Nevím přesně jak to bylo. Musel by se zeptat tchyně ale tuším, že pradědečka mých dětí vodil četník jednou za měsíc přes pole z obce Tichá do okresního arestu ve Frenštátě p.R. P.an Pavlát byl adventista. Odmítal posílat své děti v sobotu do školy.
    Netvrdím, že za naších mladéjch let béjvával, ve všem, lepší svět ale rozhodně byli lidé veselejší, spokojenější, svobodnější i šťastnější než jsou dnes.
    PF 2013 přejí Mayové

    0
    0
  18. Martin Konvička
    1.2.2013 – 21 Shevat 5773 v 01:53 — Odpovědět

    Mě by zajímalo něco jiného: Kdy se na islamweb.cz, nebo podobném místě, objeví článek “Rok v životě Žida”.

    0
    0
  19. 1.2.2013 – 21 Shevat 5773 v 10:57 — Odpovědět

    Jsem hrdý nemuslim a uráží mě, že muslimův rok má 12 měsíců jako ten můj!

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Úpadek vzdělání

Další článek

Samet, atlas a damašek - nezničené, jenom skryté (bomby)