Zdroj: aswatmasriya.com

Křesťanským duchovním v Lybii dělá letos starosti bezpečí věřících během Velikonočních bohoslužeb.

Kostely v zemi zpřísňují bezpečnostní opatření – například vrata chrámu Krista Krále v historické části Tripolisu budou tento rok během bohoslužeb zavřena. V předešlých letech duchovní sloužil mši při otevřených dveřích a návštěvníci mohli přicházet a odcházet v průběhu ceremonie. Po politických změnách posledních měsíců se duchovní, ale obávají napadení islamistickými radikály. Reverend Vasihar Baskaran, vikář anglikánské církve, říká: “Nechceme vyprovokovat srážky. Požádal jsem věřící, aby tentokrát neslavili na nádvoří a hned po bohoslužbách se rozešli do svých domovů.”

Tradiční průvod křesťanů, který o velikonoční neděli každoročně procházel ulicemi hlavního města Lybie, duchovní letos raději odvolali. “Naše oslavy Velikonoc bývají pompézní,” přiznává vikář, “ale letos jsem řekl ´ne´. Nechceme přitahovat pozornost nežádoucích živlů.”

Militantní islamisté se po pádu Kaddáfího režimu stále častěji odhodlávají k útokům na náboženské minority. Jejich primárním cílem jsou muslimští súfisté, jejichž knihovny, mešity a hrobky bývají drancovány. V bezpečí před útoky ozbrojených skupinek nejsou ani křesťané, kteří tvoří přibližně 1% obyvatel Lybie. V únoru byl v Tripoli zastřelen pravoslavný pop a na schodech chrámu Svatého Františka zabil uniformovaný muž katolického kněze. O měsíc později zapálili ozbrojení muži koptský kostel v Benghází; kněze zachránili místní muslimští obyvatelé, kteří se pro něj vrhli do plamenů: “Nevěděli jsme, že je někdo uvnitř,” vypráví Abdul Muhammad ze sousedství vypáleního kostela. “Kněze jsme uslyšeli křičet. Jeden z našich chlapců popadl pušku a vyhrožoval, že zastřelí každého, kdo by knězi chtěl ublížit. Povedlo se nám dostat ho ven a dopravit na egyptský konzulát.”

Militantní islamisté sice nemají příliš velkou podporu veřejnosti, ale postoj vlády ke křesťanům je ambivalentní. Některé kostely nyní chrání armáda. Na druhou stranu se vyskytly případy zadržení osob za údajné šíření křesťanské literatury.

Autor: redakce Shekel.cz

Zdroj: theguardian.co.uk , jpost.com

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Jom ha-šoa

Další článek

Interview s Ivou Špírkovou