Zdroj: tabletmag.com

Židovská náboženská tradice připouští možnost ukončit manželství rozvodem, ale v posledních letech se na pražské židovské obci zdá, že se náboženské rozvody stávají trendem. Nevyhýbají se ani mladším rabínům či dalším duchovním. Co je příčinou tohoto stavu?

Obnova pražské židovské obce od počátku 90. let je spojena s náboženským vedením rabína Karola Sidona, jehož komplikované duchovní cestě do rabínského úřadu předcházely hned dva rozvody. Nabízí se tedy jednoduchá zkratka, že on sám je špatným příkladem pro řadu párů, které mnohdy sám oddával či k židovství přivedl. Je ale možné, že situace na pražské obci jen odpovídá obecnému stavu rozvodovosti v Praze. Je též možné, že je srovnatelná s problémy, které řeší mladé ortodoxní páry v Londýně či Berlíně. Je rovněž možné, že na pražské židovské obci byl v minulosti až nepatřičný tlak na některé mladé členy, aby se vzali. Přitom jim radili lidé, kteří v žádné židovské rodině nevyrostli.

Je těžké najít odpověď, protože tajemník rabinátu Lior Sharafi prohlásil údaje o statistikách rozvodů za příliš důvěrné informace. Tak tedy můžeme o tématu alespoň diskutovat.
Autor: Tomáš Jelínek

2 Komentářů

  1. 20.10.2013 – 16 Heshvan 5774 v 00:05 — Odpovědět

    Nevím, ale vliv okolní společnosti je obrovský, v principu nemusíte mít ani rozvedené přátele, stačí, když vaši přátelé mají rozvedené přátele a tolerance k rozvodu se zvyšuje. K tomu většina motivů, sociálních, ekonomických a psychologických, podporujících rozvodovost, působí napříč společností. Mezi prvými to je oprávněný i iluzorní nárok na šťastný a bezstarostný život a na trvalé naplňování partnerského vztahu. Tedy něco, čemu nelze dostát.

    0
    0
  2. 22.10.2013 – 18 Heshvan 5774 v 21:52 — Odpovědět

    pardon, proč je tenhle článek mezi Interwiew ? Abychom zpovídali vlastní svědomí ?

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Amos Oz v Praze převezme Cenu Franze Kafky a setká se s čtenáři na literárním večeru

Další článek

Orient zblízka