Zdroj: tiscali.cz

Podle zprávy izraelské policie se ve Východním Jeruzalémě jen v minulém měsíci odehrálo přes 360 útoků na židy.

Počet násilných aktů v této oblasti, obývané převážně Araby, stoupl oproti minulému roku více než dvakrát. Policie pokrývá rizikové oblasti zesílenými hlídkami.

Vzestup násilí policie dává do spojitosti s brutální vraždou šestnáctiletého Muhammada Abu Khdeira a s Operací Ochranné ostří.

Zpráva rovněž uvádí, že neobvykle vysoký počet útoků se odehrál o poslední noci Ramadánu, kdy bylo hlášeno nad 70 případů.

Většiny útoků se dopouštějí maskovaní mladíci vyzbrojení kameny a zápalnými láhvemi, útočící na židovské domy a automobily. Incidenty obvykle nemají za následek vážná zranění, ale předminulý týden napětí eskalovalo po smrti devětadvacetiletého Avrahama Wallese, otce pěti dětí, který zemřel, když Palestinec úmyslně najel bagrem do autobusu. Týž den byl na autobusové zastávce postřelen voják IDF.

O několik dnů dříve napadla skupina mužů ve Východním Jeruzalémě dva mladíky. Jeden z agresorů nejprve požádal oběti o zapalovač, a když se podle přízvuku ujistil, že se jedná o Palestince, přivolal dalších osm útočníků s ocelovými tyčemi, klacky a řetězy.

Amir Jalal Shweiki a Samir Mahfouz po útoku skončili s těžkými zraněními v nemocnici.

K události došlo jen tři dny po dalším podobném incidentu, při němž na opačném konci města velká skupina osob napadla rovněž  dva Araby.

Izraelský policejní mluvčí Rosenfeld říká, že většina útoků se odehrává mezi desátou a jednou hodinou v noci. Kromě pěti set hlídkujících policistů zde funguje i elitní jednotka YASAM, která je schopna do několika minut dorazit na jakékoli místo ve Východním Jeruzalémě.

Jak k tomu podotýká The Jerusalem Post, jeho reportér byl na směnu jednotky YASAM přizván a může potvrdit, že při obou výjezdech, jimž byl novinář přítomen, dorazila jednotka na místo dříve než za pět minut a dokázala  situaci uklidnit.

Autor: redakce Shekel.cz

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Přednáška - Ekonomie války a syrsko-turecké pohraničí

Další článek

Upálení Muhammada Abu Khdeira pomstou za vraždu studentů