Zdroj: ihned.cz

Svědkové popisují čin muže, který včera hodil hořící molotovův koktejl na mešitu v Uppsale. Jedná se již o třetí podobný incident za posledních osm dnů.

Podle agentury AFP byla mešita v době útoku prázdná a agresor na dveřích zanechal vzkaz, “vyjadřující pohrdání náboženstvím”. Švédská Islámská asociace posléze zveřejnila fotografie vstupu mešity s nápisem “Go home Muslim shit”.

Na První svátek vánoční neznámí žháři zapálili mešitu v Eskilstuně; podle původních informací útočník prohodil zavřeným oknem zápalnou láhev do modlitebny, kde se v tu chvíli nacházelo asi sedmdesát lidí. Pět z nich bylo zraněno, jeden je v kritickém stavu.  Týž den kdosi rozbil okna další mešity v témže městě.

Vznik ohně v Eskilstunské mešitě byl později označen jako nejasný, ale požár v eslovské modlitebně, ke kterému došlo 29. prosince nad ránem, vyšetřovatelé označili za případ úmyslného žhářství. Eslovská mešita byla již na podzim poničena vandaly a na stockholmské mešitě se letos objevily nasprejované svastiky.

Spekuluje se o tom, že tyto incidenty jsou součástí vlny protiimigranstkých postojů, které v poslední době ve Švédsku získávají na síle. Ultrapravicová strana Demokraté, která zastává krajně antiimigrantské názory, je nyní třetí nejsilnější stranou ve Švédsku. Některé průzkumy ukazují, že její popularita od září vzrostla z 12,9 na 16% – podle odborníků získává hlasy voličů ze středně pravicových i středně levicových stran.

Autor: redakce Shekel.cz

10 Komentářů

  1. Karel79
    2.1.2015 – 11 Tevet 5775 v 23:37 — Odpovědět

    Je logické, že muslimské aktivity budou vyvolávat obdobné reakce: jsou nesnášenlivé, agresivní a ohrožují domácí komunitu. Ta se pochopitelně brání. Kdo by chtěl, aby byly v jeho domově vyvíjeny aktivity nepřátelského živlu, který ve jménu nesmyslného symbolu ( aláha) nabýval na síle a ohrožoval zavedenou mírumilovnou společnost, která pracuje, vzájemně respektuje svoje okolí a žije v klidném režimu, respektujícím etické normy soužití a vzájemné úcty. Jenom fanatici muslimského vyznání tuto filosofii ignorují a vyřazují se tak z humanitního společentví

    0
    0
  2. Ráchel
    3.1.2015 – 12 Tevet 5775 v 23:48 — Odpovědět

    Pro pana Konvičku! Proč sem vlastně píšete? Musíte pořád urážet a rýpat do Židů. Zavřete se ve své mešitě a dejte už pokoj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1
    0
  3. 5.1.2015 – 14 Tevet 5775 v 06:13 — Odpovědět

    @1 – nojo. Ono Křišťálové noci se vlastně taky není co divit, že, když oni si ti židi začali (kdyby byli nevraždili němeké sekretáře, Němci by se nemuseli bránit). A za ty masakry ve středověku si taky mohli sami, neměli trávit studny, unášet křesťanské děti, brát křesťanskou panenskou krev na macesy, zabíjet židovské konvertity ke křesťanství a ožebračovat ubohé domácí obyvatelstvo. Při takových židovských aktivitách se dalo čekat, že se domácí budou bránit – když jim v domovině bují nepřátelský živel, co ve jménu nesmyslných symbolů ohrožuje zavedenou mírumilovnou pracující společnost – že sem tam nějaké to ghetto lehne popelem a minorita bude vyvražděna…

    0
    0
  4. Ráchel
    5.1.2015 – 14 Tevet 5775 v 18:00 — Odpovědět

    Nechte už židy na pokoji!!!Pokud jste sama nakloněna islámu, tak se nic jiného čekat nedá. Islám do Evropy nepatří a nikdy se s Evropskou kulturou nemůže spojit, je jí to příliš vzdálené a neslučitelné. To není jen můj názor.

    0
    0
  5. 6.1.2015 – 15 Tevet 5775 v 18:23 — Odpovědět

    Ráchel, nepochopila jste ani zbla. Nejde o židy, jde o logiku.

    – Ještě před druhou světovou válkou do Evropy nepatřil ani judaismus, židé byli evropské kultuře velmi vzálení a s ní neslučitelní – a vůbec to nebyl ojedinělý názor (dokonce i Karel IV. se s ním ztotožňoval – natolik, že ani nepotrestal Strassburský masakr.)
    – Půlka Rwandy byla vyvražděna, protože si o to koledovala svou nabubřelostí.
    – Židi v Jedwabném se nemohli divit, že je Poláci upálili – měli to za to, že zradili.
    – Arméni v Turecku si genocidu zasloužili, protože se spolčili s Rusy a zabíjeli Turky.

    Pseudospeciace a princip kolektivní viny si nevybírá, zvlášť v dobách ekonomické nebo politické nestability.

    K podrobnějšímu prostudování a lepší představě o dějinách doporučuji například toto: http://eod.vkol.cz/620448/ ;)

    0
    0
  6. Ráchel
    9.1.2015 – 18 Tevet 5775 v 22:52 — Odpovědět

    Čemu říkáte logika? Jak můžete napsat, že si někdo genocidu zaslouží? Nezajímá mě člověk jako vy a co se judaismu týče tak jste vůbec nic nepochopila a nic o tom nevíte a našprtat se historická data to ještě neznamená, že vidíte na dno židovské duše nebo vůbec do nitra ostatních lidí. Vám o to,ale nejde, vaše nabubřelost vás nutí být pořád na špici a utlouct argumenty naprosto každého kdo s vámi nesouhlasí a to je opravdu smutné.

    0
    0
  7. Erich
    10.1.2015 – 19 Tevet 5775 v 12:10 — Odpovědět

    Ad.2 Ráchel převelice se pletete. Právě pan Konvička je na Vaší straně. Je to typický český antiislamista. Lítě bojuje proti vyznavačům barbarského pouštního božstva, které za nevěru žen nařizuje kamenitbu, za odpadlictví od víry požaduje porážku pachatelů, neznabohy a jinověrce nařizuje zabíjet pomalu na potkání a jako bonus nařizuje svým vyznavačům takové ty zvrácené rituální porážky dobytka, prováděné jak jinak než nehumánně – nožíky. Pan Konvička nazřel, že vyznavačům těchto textů je třeba – pokud se jich tedy nezřeknou a ve svých knihách je nezačerní, nevytrhají, ukázat expresní cestu domů. Myslím Ráchel, že to bude, jak se říká Váš člověk.

    0
    0
  8. 11.1.2015 – 20 Tevet 5775 v 08:18 — Odpovědět

    Ráchel, nikde netvrdím, že “něco vím o judaismu” (od toho je tu ostatně skvělý Achab Haidler, ne já), nevěřím na “židovské” a “nežidovské” duše a jsem přesvědčena, že do diskuse patří právě argumenty a nikoliv emoce.

    O logice jsem mluvila proto, že ta Vaše je úplně stejná (dokonce používáte téměř stejná slova) jako byla ta antisemitská na konci 19. a v první polovině 20. století – viz můj odkaz.

    0
    0
  9. Ráchel
    12.1.2015 – 21 Tevet 5775 v 09:58 — Odpovědět

    Karimo! Já neznám vás, vy zase mě. Do diskuze patří argumenty i emoce. Zřejmě nechápeme jedna druhou, ale nařknout mě z antisemitismu to je směšné. Já si židů hluboce vážím a obdivuji jejich kulturu už od dětství a lidé v mém okolí to dobře ví. Jsem židovská duše a Synagoga je pro mě místo, kde mohu utřídit své myšlenky a vést dialog s Bohem a zatím si stojím ať už si myslíte co chcete.

    0
    0
  10. danny
    12.1.2015 – 21 Tevet 5775 v 10:31 — Odpovědět

    Ad5)Karimo som zajedno s Ráchel.Pri logike a pseudospeciacii a kolektívnej vine som nepochopil ani zbla.
    Nie je to beznádejný podnik toto zošnorovat,, do Vami podaného,,logického”korzetu,ale aj nelogický(podnik).Logiecké,alebo že by nie?smile
    Pre objektívnost u Rwandy treba dodat,že preferovanie Tutsiov pramení od dôb belgických a nemeckých,,návštevníkov”,takže za to môžu oni.Logické,nie?smile

    0
    0

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Indický zabiják odešel z ISIL kvůli nízkému platu

Další článek

Trochu jiná pozvánka