MUZIKA JUDAIKA uvádí další ročník festivalu židovské hudby MAŽIF.

Provozujeme kulturní program na židovské téma, který upozorňuje na přínos židovské kultury a jejích hodnot v českém i mezinárodním kontextu.

Vycházíme jednak ze zájmu o předchozí čtyři ročníky našeho dlouhodobě míněného projektu, ale hlavně chceme naplnit svůj záměr, přiblížit domácímu i zahraničnímu publiku kulturu národa, žijícího i na území České republiky.

Zároveň chceme vyjádřit morální podporu židovskému národu a zdůraznit toleranci, humanitu a sounáležitost zvláště v současné nelehké situaci v Izraeli.

Protižidovské postoje přetrvávají. Setkávali jsme se s nimi v období komunistické diktatury i v současnosti. Hrůzný stín holocaustu bohužel stále nepatří jen do učebnic dějepisu, je stále živý a hrozí novými tragédiemi.

V roce 2016 uvítáme umělce z České republiky, Itálie, Kanady, Maďarska, Izraele a Slovenska. Tento ročník bude věnován opět hudebníkům, interpretům a skladatelům zabývajícím se židovskou hudbou ať už z chasidské, aškenázské či jiné oblasti.

Jeden ze dnů festivalu bude věnován prezentaci symfonické skladby hudebního skladatele Jaromíra Vogela s názvem Duchifat v překladu z hebrejštiny dudek, ptáček, který je zmiňován v židovských legendách o králi Šalomounovi a královně ze Sáby. Unikátní dílo je zkomponováno pro rozšířený symfonický orchestr, dětský instrumentální soubor a dětský smíšený sbor.

DUCH_plakat-zm+

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Rabínský soud: vězení pro muže, který odpírá snaše rozvod

Další článek

Židovští dorostenci zatčeni v Teheránu