Kniha, ve které se snoubí všechny chutě a vůně starobylého města. Kdo ji napsal? Muž, který se specializuje na ty nejlepší chutě a ve svém oboru patří mezi naprosté špičky. Yotam Ottolenghi. A k ruce si vzal svého obchodního partnera a milovníka dobré kuchyně. Samiho Tamimi. Pojďme ochutnat.
Jeruzalém a další
Yotam Ottolenghi je známý kuchař, autor knih o vaření a taky několika vlastních televizních pořadů. Jak jinak než o jídle. Vlastní síť restaurací a píše velmi chutný blog. Spolupracuje s dalším kuchařem. Sami Tamimim. Na konci roku 2015 poprvé vyšla v češtině jejich společná kuchařka. S lákavým názvem Hojnost. A rok po úspěchu této knihy na tuzemských pultech obchodů vyhází další novinka. Jeruzalém. Kniha, ve které se spojují chutě a vůně starých a vzácných uliček. Oba autoři pocházejí z Jeruzaléma. Yotam ze židovské čtvrti, Sami z čtvrti arabské. I když žili v jednom městě, potkali se až v dospělosti v Londýně. V jejich společné kuchařce se propojují smysly obou. Jak lze vnímat vůně tak krásného města? Každý si v dětství všímal něčeho jiného, každý měl jiná oblíbená jídla, a hlavně jiné zvyky a tradice. Chutě a vůně se ale na původ ani vyznání neptají. A ve společné knize je to pořádně znát. A bonus? Zkušení kuchaři jídla upravili tak, aby je bylo možné uvařit v podstatě v jakékoli zemi. Nemusíte se bát žádných speciálních ingrediencí. Recepty jsou často zeleninové, ale ani milovníci masitých pokrmů nepřijdou zkrátka. A nechybí ani celá řada chutných dezertů. Některé jsou původní, některé jsou spíš výsledkem tvůrčí práce. Vždy ale s příchutí dětství, rodiny a tradic. Knihu je možné zakoupit v běžné síti kamenných či internetových knihkupectví.
Yotam Ottolenghi *1968
Yotam Pochází z Jeruzaléma. V Tel Avivu vystudoval žurnalistiku a patřil k velmi nadějným začínajícím novinářům. Jeho cesty se ale trošku zamotali. Chvíli chtěl cestovat po Evropě. V Amsterodamu se přihlásil na kuchařský kurz a bylo jasno. Jeho cesta se bude ubírat tudy. Dnes žije ve Velké Británii, provozuje síť restaurací, píše blog, uvádí pořady o vaření a paří k oblíbeným kuchařům, kteří s úspěchem propojují kuchyně židovské, arabské a vlastně jakékoli, které jsou chutné.
Sami Tamimi *1968
I když se oba muži setkali až v dospělosti v Londýně, jsou oba stejně staří, dětství prožili v Jeruzalémě a Tel Avivu, navštěvovali stejné podniky, a i do Británie se přestěhovali téměř ve stejnou dobu. Tamimi začínal v pekárnách. Výborně rozumí všem sladkým jídlům. Do svých slavných koláčů přidává růžovou vodu či pistáciový sirup. Zatímco Yotam se rád věnuje psaní o jídle, knižním kuchařkám a propagaci, Sami se stále raději zavírá do kuchyně a vymýšlí nová a nová jídla. Jejich pracovní spojení je vyrovnané a slibuje nejeden gastronomický zážitek.
Více o síti restaurací Ottolenhgi, blogu a receptech http://www.ottolenghi.co.uk/
Žádný komentář