Léto klepe na dveře a o venkovní festivaly nebude nouze. Hudba, přednášky, besedy, filmové promítání i tematické workshopy. To letos nabídne i druhý ročník festivalu Polin. Už tento víkend.

Události věnující se židovské kultuře nemusí být doménou pouze velkých měst. Židovské komunity byly v mnoha českých městech a je jedině dobře, že stále existuje touha a ochota kulturu tohoto národa připomínat. Ještě více potěšující je fakt, že veřejností jsou tyto akce mile vítány.

 

Festival Polin

Loni oslavil rabínský dům v Polné krásných 300 let. A stal se taky klíčovým tématem prvního ročníku festivalu Polin. V polovině června mu patřily rovnou tři dny. Byly plné besed, koncertů, filmů a taky workshopů nejen pro děti, ale i jejich dospělý doprovod. Ty byly zaměřeny na vysvětlení zajímavostí židovské kultury a přiblížení tradic široké veřejnosti. Festival slavil úspěch. Nebyl proto důvod jej letos nezopakovat. Polin 2018 je letos věnován 70. výročí založení státu Izrael.  A i letos proběhne hned několik koncertů. Zahrají kapely Létající rabín, Menora nebo Tateloshn. Velkým lákadlem je taky beseda s dokumentaristou Stanislavem Motlem a následné promítání jeho filmu Chlapec a hvězdy. Gymnázium přírodní škola Praha přednese texty z terezínského časopisu Vedem. A výčet to není zdaleka úplný. Na své si přijdou i zvídaví dětští diváci. Během festivalového víkendu pro ně budou připraveny tematické dílny.

Image

Polin z.s.

Spolek, který vznikl v loňském roce. Založila jej Anna Miriam Wagnerová společně s několika přáteli. Jeho záměrem je nejen propagace židovské kultury, ale mnohem více. V programu je kladen velký důraz na připomínku historického odkazu židovských obyvatel přímo v Polné. Za sebou má spolek už několik úspěchů. Třeba edukační panel, který připomíná významné místní rabíny nebo první kameny Stolpersteine – tedy kameny zmizelých sousedů. První dva byly položeny v dubnu tohoto roku. Na podzim budou následovat další tři.

Festival Polin 2018 bude od 15. do 17. června na Karlově náměstí a v synagoze v Polné.

Více o festivalu Polin najdete zde

Záštitu nad festivalem převzal JE Daniel Meron, Velvyslanec státu Izrael v ČR.

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Festival nového cirkusu a krásná izraelská akrobatka

Další článek

Ohlédnutí za svatbou Ovadii Cohena a Amichaie Landsmanna