Pro milovníky multižánrových festivalů je začátek prázdnin pevně spjat s milým jihomoravským městečkem a čtyřdenním programem v jeho ulicích. Boskovice – festival pro židovskou čtvrť bude letos už po šestadvacáté.

 

Proč právě Boskovice?

Krásné město s bohatou židovskou minulostí. Upozornit na nejméně třicet krásných památek židovského ghetta, to je hlavním cílem organizátorů. A daří se jim to na výbornou. Za doprovodu kvalitní hudby všemožných žánrů otevírají uličky plné židovské historie široké veřejnosti. Mladí lidé, rodiny s dětmi i senioři. Pro každého je tady místo, program i zázemí.

Součástí festivalového programu jsou hodinové komentované prohlídky celou čtvrtí. Zájemce zavedou k nově zrekonstruované synagoze nebo k mikvi. Historie boskovických židů bude dále připomínána cyklem autorských čtení a filmovými projekcemi. A i tady bude připomínáno sté výročí vzniku Československa.

 

Program

Stěžejní částí festivalu je hudba. Za čtyři dny se tady vystřídá celá řada kvalitních tuzemských i zahraničních interpretů. Letošním lákadlem je rozhodně vystoupení americké kapely Dälek. Dále taky hiphopeři Prago Union, americký baskytarista Fernando Saunders nebo producent Jan P. Muchow s kapelou Antagonists. Jazzová scéna uvede kvartet Limbo. Panský dvůr přivítá Beatu Bocek, Lucii Redlovou nebo nové duo na české hudební scéně – Jitka Šuranská & Uvira. Opuštěný nezůstane ani boskovický hrad, kde se budou hrát divadelní představní a pohádky pro děti. V synagoze vystoupí elitní jazzová uskupení a noci budou patřit hudebnímu programu pro tanec až do rána. Po celou dobu festivalu taky bude možné navštívit několik výstav v muzeu regionu Boskovicka. Vystavovat bude slovenská umělkyně Ilona Neméth, Vendula Chalánková, Viktor Karlík nebo legenda animovaného filmu Václav Mergl. Srpnovou okupaci v roce 1968 připomene cyklus fotografií Jaroslava Bárty.

 

JEWISH E-SHOP

Přímo na místě bude mít stánek taky #JEWISHOP. Můžete tady nakoupit košer vína od Mošeho z Chrámců či vína z Izraele, košer mošty, tematická trička (MOSSAD – Every Day With You, IDF, Krav Maga, Don’t Worry, Be JEWISH, SUPER JEW apod.), jarmulky, stříbrné šperk a bižuterii. Nebo můžete ochutnat některé z tradičních izraelských laskomin a popovídat si o všemožných tématech. K zakoupení bude taky celá řada literatury českých i izraelských autorů zaměřujících se na beletrii i odborná a politická témata. Na webu jewish-eshop.cz si můžete dostupné zboží prohlédnout. Najdete-li produkt, který by neměl ve festivalovém stánku chybět, neváhejte napsat.

 

Festival Boskovice pro židovskou čtvrť proběhne od 5. do 8. července. Jeho kompletní program včetně dalších potřebných informací najdete => http://boskovice-festival.cz/cs

Zdroj: https://www.facebook.com/boskovicefest
Zdroj: https://www.facebook.com/boskovicefest

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Smí pobožný na fejsbůk ?

Další článek

Léto plné čtení a naše knižní tipy