Krásný svátek spojený s příchodem jara. Tu bi – švat se slaví koncem ledna, nejpozději začátkem února. V Izraeli už se loučí se zimou, příroda se probouzí a první stromy jdou pomalu do květu. Nejčastěji jsou to mandlovníky. A u nás? Například letos se ještě lyžuje, občas zachumelí a u našich sousedů se dokonce potýkají se sněhovou kalamitou, kterou už dlouho nepamatují. Jak tedy slavit svátek spojený s Novým rokem stromů a plodin? Tady je trocha inspirace, kterou můžete využít i když vám na okna maluje mráz.

Zasaďte strom! Nebo si ho alespoň vytvořte

O jednoduchou dekoraci požádejte děti a klidně se zabavte společně s nimi. Popusťte uzdu vaší kreativity a vytvořte strom z čeho je vám libo. Malujte, stříhejte, lepte, použijte knoflíky, kousky látek nebo jen zbylý balicí papír.

1

2

3

Prostíráme

Důležitou součástí svátku je sederová večeře. Nezapomeňte na nic, co k ní neodmyslitelně patří. Víno, hrozny, fíky, datle, citrusy, oříšky, jablka, olivy… A klidně přidejte další pochutiny, které máte rádi. Na slavnostní tabuli se jistě budou pěkně vyjímat.

 

4

Chala? Jedině tematická

Chala by chybět neměla. A proč ji dělat jako obvykle, když můžete zachovat téma a mít a stole zase o kus přírody víc? Strávníci budou jistě překvapeni. A nemusíte se pouštět do složitých tvarů. V jednoduchosti je síla.

 

5

Stromy plné vitamínů

V našich končinách do jara ještě pár týdnů chybí. Málo slunce a sychravé počasí je ideální pro nastuzení nebo virózy. Nejen během svátku tak můžete vitamíny servírovat stylově. Jak jinak než na téma “strom“.

 

6

7

Při stromové tvorbě laskomin se nemusíte držet jen místních reálií. Klidně se vydejte do exotiky a pochutnejte si na kiwi – banánové palmě.

 

8

Nehrej si s jídlem!

Ale vy si s ním klidně hrejte. Jak je libo. Stromy, květiny ovoce, zelenina či něco slaného na zakousnutí. Variacím se meze nekladou.

 

9

Máte rádi sladkosti?

Dezerty nebo jen příležitostné mlsání nám může zlepšit náladu za každého počasí. Není problém mlsat tematicky. A jestli nahradíte cukr nebo jinou surovinu, to záleží jen na vašich mlsných jazýčcích.

 

10

A pokud byste opravdu něco rádi zasadili. Zkuste vsadit na předpěstování. Až skutečně začne jaro, budete mít připraveny květiny a klidně i domácí sazeničky zeleniny.

Pěkné svátky a příjemnou zimu!

 

(Foto – pinterest.com)

 

Žádný komentář

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Předchozí článek

Amoz Oz a jeho síla

Další článek

Nezaškodí